A casa sempre esperem Setmana Santa amb ganes perquè toca fer bunyols, i el més important, que després de tota la feinada... toca menjar-los!!! :) Són tant i tant bons...
Aquesta recepta és directa de la meva mare i jo la transcric tal qual em va anar indicant ella mentre els fèiem! Per res m'atreviria a canviar cap ingredient ni quantitat perquè m'encanta el resultat.
INGREDIENTS:
Les quantitats són per treballar 3kg de farina, si se'n volen fer més o menys llavors és fer les proporcions; jo he posat de 3kg perquè ja he dit que ho faria al peu de la lletra!!!
- 3kg de farina de força
- 150g de llevat de París
- 4 llimones (la ratlladura sense la part blanca)
- 500mL de barreja d'anís+conyac+moscatell
- 500g de sucre
- 1 pols de sal
- 18 ous
- 150g de matafaluga
- 30g de coriandre
- 250g de mantega
- 750mL de llet
- 2 sobres Royal
- 2 cullerades soperes de sucre de vainilla.
- Una palangana i un drap
- Oli per coure
- Sucre per decorar
Posem a escalfar la llet, sense que arribi a bullir, i quan ja estigui una mica calenta hi desfem tot el llevat, sense que quedin grumolls. Ho reservem. També posarem a desfer la mantega i ho reservem. Ratllarem la pela de les llimones i també ho guardarem.
Ja ens podem posar a preparar la massa, per això farà falta una bol gros o directament, com ho fem a casa, una palangana suficientment gran perquè després tingui espai per deixar llevar la massa.
Primer de tot batem tots els ous ben batuts amb el pols de sal, tot seguit hi afegim el sucre i ho continuem remenant bé. Després ja s'hi pot afegir la llet amb el llevat dissolt, la ratlladura de les llimones, el sucre de vainilla, els licors (anís+conyac+moscatell), les espècies (matafaluga+coriandre) i la mantega desfeta. Sempre sense deixar de remenar.
A partir d'aquí ja anirem tirant la farina a poc a poc (millor si està tamisada) i anirem remenant bé, també afegint-hi al cap d'una mica els sobres Royal. Normalment aquesta part, a casa meva, la fem entre dos perquè arriba un moment que el que estiguéssiu fent servir per barrejar la massa ja no és suficient i caldrà posar-vos-hi amb les mans. Aquesta part és la més feixuga, i ben bé ens hi vam passar una mitja horeta remenant la massa fins aconseguir el punt que s'ha lligat tota la massa i que es pot aconseguir una sola massa que s'agafa i segueix tota, desenganxant-se totalment de les parets del recipient. Arribat aquest moment, ja tenim la massa preparada per deixar-la llevar. Es tapa el recipient amb un drap, que aquest toqui la massa i ho deixem reposar tranquil·lament unes 3 horetes. Aproximadament, s'ha de deixar llevar fins que dobli el seu volum inicial.
Aquí poso les fotos d'exemple de casa a on es pot veure l'inici, i després de les 3 hores com ha pujat.
I després toca coure'ls. Anirem fent pilonets de massa, al mig hi farem un forat, i els posarem a coure en una cassola gran, plena d'oli ja ben calent. Es deixaran enrossir per totes bandes i al retirar-los, els posarem en un colador per tal de que puguin perdre l'oli acumulat i es refredin.
Finalment es banyen amb unes gotes d'anís i s'ensucren al gust. Bon profit!!!
Boníssims, els bunyols! i veig que quan us hi fiqueu no us esteu de res, 3kg de farina!! deunido!! un petó!
ResponEliminaDoncs si, a casa meu ens hi posem tota la família hi ha fer bunyols!! El millor de tot és congelar-los i poder menjar bunyols durant uns quants mesos!! Deliciosos!!! ;)
Elimina