13 d’abr. 2015

CUINA LOCAL I ECOLÒGICA AMB PRATDESABA i LA VINYETA

Ahir va ser un gran dia! Feia dies que us anava informant d'uns tastets que faríem a la La Vinyeta amb productes ecològics per presentar una mica el projecte de PRATDESABA... doncs finalment va arribar el dia i després dels nervis per esperar que tot sortís una mica bé doncs ja podem dir que el dia va anar molt i molt bé!! 

En aquesta entrada em fa il·lusió explicar-vos com va anar tot i a més, afegir les receptes dels tastets que vam oferir. 

Dies enrere amb la Mariona, de PRATDESABA, ja vam preparar i provar tots els platets, així que aquest cap de setmana només faltava esperar que sortissin igual de bé! ;).


El planning de l'activitat que es va oferir va ser, primer de tot, una visita per tot el que engloba La Vinyeta, guiats per la Marta a través de les seves vinyes i cellers. Aquesta visita us la recomano moltíssim, fa uns anys la vaig fer i en tinc molt bon record!! 





Un cop fet el recorregut, els assistents es van anar col·locant a la sala on es faria l'explicació i els tastets, tant de vins com de les tapes. Així que, un cop tothom instal·lat, primer es van fer uns tastets dels vins de La Vinyeta, i després ja es va fer la presentació de PRATDESABA.






La Mariona va explicar el seu projecte (aquí hi trobareu un resum d'una visita que li vaig fer fa uns mesos), i va explicar la producció ecològica que defensa i treballa cada dia i la recuperació de llavors antigues que també realitza. 

I a partir d'aquí, a través dels tastets preparats, va poder anar explicant part de les verdures que cultiva a l'hort, productes de temporada i de proximitat.

  




Els tastets van ser: 
  • 2 sucs verds.
  • Amanida de brots variats
  • Crema de pèsols del ganxo
  • Favetes amb pernil i vinagreta de menta
  • Torradetes amb mesclum i germinats.

Tots els tastets van ser amanits amb l'Oli d'oliva fosc, d'Argudell (varietat autòctona de l'Empordà) i el Vinagre de vi Oju!, i acompanyats dels diferents vins de La Vinyeta. Tot plegat un gran plaer pel paladar!

Aquí us explico les receptes dels platets presentats, no són receptes complicades i resulten ben fresquetes i sanes! No poso quantitats perquè tot és molt a ull i segons quantitats i gustos de cadascú.


AMANIDA DE BROTS VARIATS

Barreja de mini brots, formada a partir de mini enciams de roure, mini enciam espasa, mini espinacs, mini bledes i mizuna



 CREMA DE PÈSOLS

Ingredients: porro, pèsols del ganxo, aigua, formatgets, oli i sal.

Procediment: tallem el porro a trossos petits i el posem a enrossir en una olla amb l'oli ben calent. Quan hagi agafat ja una mica de color, hi afegim els pèsols, ho barregem i tot seguit ho cobrim d'aigua. Ho salpebrem i es deixa coure fins que els pèsols estiguin cuits, d'uns 15 a 25 minuts segons quantitats i el gust de cadascú. Després ho triturem tot amb el minipimer i hi afegim els formatgets perquè quedi més cremosa la crema i ho tornem a triturar. Ho tastem per salpebrar una mica més si és necessari i ja estarà a punt per servir. 
Freda estava deliciosa!
Es va servir en gotets i amb un raig d'oli d'oliva i una mica de sal per sobre.  



FAVETES AMB PERNIL I VINAGRETA DE MENTA

Ingredients: favetes tendres, pernil salat, fulles de menta, oli d'oliva, vinagre, sal i pebre.

Procediment: Col·loquem les faves en una olla i les cobrim amb aigua, hi afegim unes quantes fulles de menta i ho deixem bullir durant 15-25 minuts, segons quantitats i el gust de cadascú. Després les escorrem, retirem les fulles de menta i les deixem refredar. 
A part, prepararem la vinagreta. Les proporcions faig el doble d'oli que de vinagre, és a dir, dues cullerades de vinagre per quatre d'oli. Després es salpebre i hi afegim unes quantes fulles de menta trossejades. Ho triturem amb el minipimer perquè quedi tot ben barrejat i ho deixem reposar. 
Per amanir les faves és millor fer-ho una bona estona abans de menjar-ho perquè així les faves absorbeixen la vinagreta i queda una amanida deliciosa i fresqueta. Finalment només falta afegir el pernil tallat a trossos.   


TORRADETES AMB MESCLUM I GERMINATS

Una torradeta estava formada amb base de pa d'espelta i cereals, untat amb formatge de cabra i cobert amb rodanxes de tomates Cherry i un parell de germinats de rúcula. Amb un bon raig d'oli d'oliva i sal Maldon. 

L'altre torradeta estava formada per una base de pa de coca, coberta de mini espinacs i de mini pak choi, rodanxes d'ou dur i a sobre una mica de germinats de xeixa i germinats de rave. Amanits també amb oli d'oliva i sal. 



Finalment també vam poder degustar els ous de La Vinyeta, ja que van servir uns ous ferrats deliciosos!


Dels sucs verds en parlaré un altre dia perquè crec que es mereixen una entrada dedicada exclusivament als sucs i als seus beneficis. De moment us deixo aquesta foto. 


I això és tot. Només em falta dir que estic molt contenta que hagi tingut l'oportunitat de viure aquesta experiència fantàstica gràcies a PRATDESABA i a La Vinyeta, també agrair l'ajuda a la Jordina, que en el moment de preparar-ho tot ens va ajudar moltíssim! I espero que tots els assistents a l'activitat els hi agradés l'experiència. 

També dir-vos que si voleu més informació de qualsevol d'aquestes verdures que he mencionat a les receptes, ho podeu consultar a la pàgina de PRATDESABA

:)


4 comentaris:

  1. Un gran dia! Ens hagués agradat molt poder assistir! Al Vallès també hi han productors que estan recuperant varietats antigues, inclús a Granollers hi ha un Banc de Llavors. Una gran feina, que mereix el recolçament dels consumidors! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment la Mariona ho disfruta això de recuperar varietats antigues i sobretot perquè moltes d'aquestes llavors les aconsegueix a través de la gent gran que sense saber-ho tenen relíquies guardades en un pot o caixa oblidada. A partir d'aquí ella té la feina de fer-les renéixer!
      Ptons!!!

      Elimina
  2. Quina activitat més xula i més complerta! sens dubte conèixer els productes de mà dels seus productors i creadors és lo millor, i si a més poden degustar-se, molt millor! fa tot molt bona pinta! un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs després de tots els nervis realment ho vam passar molt i molt bé i creiem que va agradar a la gent! Una gran experiència!! :) ptons!!

      Elimina