31 de gen. 2015

MANDONGUILLES DE LLUÇ I GAMBES

Aquestes mandonguilles feia temps que les tenia pendents, les vaig descobrir en el blog de la Teresa, Com a casa res, i després vaig veure que ella els havia tret del blog de la Sandra, Els fogons de la bordeta. I ja que aquesta setmana va de mandonguilles, doncs vaig decidir fer-les i eliminar-les de la carpeta dels pendents ;).

Mentre es van preparant, és fàcil imaginar que el resultat serà boníssim perquè l'aroma que desprèn el fumet de gamba mentre fa xup-xup i després mentre es va coent juntament amb les mandonguilles ja llestes és extraordinari!

És un plat que pot ajudar a fer menjar peix en els casos que hi hagi algú a casa que no li agradi, i ho dic per experiència ;) funciona!!


INGREDIENTS (per unes 20 mandonguilles):

Per les mandonguilles:
    - 1kg de lluç 
    - 12 gambes vermelles
    - la molla d'una llesca de pa de pagès
    - Llet
    - All i julivert picat
    - Sal i pebre blanc
    - Farina
    - Oli d'oliva

Per la salsa:
    - els caps i les closques de les gambes vermelles
    - Aigua
    - 1 ceba de Figueres
    - 1 pot de tomata en conserva
    - vi blanc
    - 1 fulla de llorer
    - una cullerada de pasta de nyora
    - Oli d'oliva, sal i pebre
    - Picada: un grapat d'ametlles i avellanes torrades, all i julivert picat.

Procediment de les mandonguilles: en un vol triturarem el lluç juntament amb la molla de pa, que prèviament haurem remullat amb la llet i tot seguit escorregut, l'all i el julivert picat i ho salpebrem. Ho barregem bé. De les gambes, en traurem la closca i el cap (ho reservem) i el cos el tallarem a trossos petits i ho afegirem a la barreja. 
D'aquesta massa ja en podrem fer boles no gaire grans, les enfarinem i les anem coent en una paella amb abundant oli calent. Les anem reservant. 

Procediment pel fumet de gamba: en una cassola sofregim mitja ceba i la meitat de la tomata. Ho deixem fer una estoneta i després hi afegim els caps i les closques de les gambes que havíem reservat i amb l'ajuda d'una cullera o forquilla ho aixafem bé perquè deixin anar tot el suc que tinguin. A continuació hi afegim la nyora, ho remenem i ho cobrim amb aigua, entre 0,5 i 1L. Hi afegim una fulla de llorer. Ho deixem fer durant 20 minuts i ho colem, assegurant tot el suc dels caps i les closques de les gambes. Ho reservem.

A la mateixa cassola, ofeguem l'altra mitja ceba tallada ben petita. Quan estigui ben rosseta, hi afegim la resta de tomata i ho deixem sofregir. Quan tinguem el sofregit a punt, hi afegim un raig de vi blanc, ho deixem fer durant 5-10 minuts i tot seguit hi afegim el fumet ben colat. Això ho deixarem fer a foc baix durant mitja horeta, deixant que redueixi una mica la salsa. 

Després ja podrem afegir les mandonguilles, i finalment la picada. Es deixa fer tot uns 10 minuts i ja ho tindrem llest!! 


Es pot acompanyar amb una mica d'arròs i així s'aconsegueix un plat ben complert.

2 comentaris:

  1. Ep! Quina il-lusió! És una recepta a la que tenim molt de carinyo, i veiem que està agradant molt :) Moltes gràcies per fer-la una mica teva!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
    Respostes
    1. jeje feia moooolt que la tenia guardada i amb moltes ganes de fer-la! Finalment ja les vaig poder fer i degustar i delicioses!!! Gràcies :)

      Elimina